Sok mindent megtudhatunk a barátainktól

Valahogy sosem voltam jó a pénzügyekben. Szokták azt mondani, vagyis jobban mondva vannak olyanok, akiknek egyszerűen csak kifolyik a pénz a kezükből. Igyekszem odafigyelni, de még mind a mai napig nehezen megy, hogy ne költsem a pénzt és hogy ne költekezzek feleslegesen, de már sokat fejlődtem ahhoz képest, hogy honnan indultam korábban.

Emlékszem rá, hogy amikor fiatalabb voltam akkor egyáltalán nem tudtam a pénzzel bánni. Szinte sosem volt semmi félretett pénzem, mert egyszerűen nem maradt abból, amit kaptam, azt mind el is költöttem.

Igazából, ami elég sokat segített az utóbbi időben, hogy az egyik barátommal, Tomival elég sokat beszélgettünk erről és az ő tanácsait követve sikerült sok mindenen változtatnom. A múltkori ilyen beszélgetésünk során Tomi elmesélte, hogy éppen a lakásukat akarják eladni, amihez energetikai tanúsítvány szükséges. Ezt pedig a www.e-tanusitas.eu oldalról rendelték meg. Egyből felcsigázott és meg is kérdeztem, hogy mennyi manapság az energiatanúsítvány ára például ennél a cégnél.

Jelenleg az energiatanúsítány ára attól függ, hogy az ingatlan Budapesten vagy pedig vidéken van, vagyis budapesti vagy országos viszonylatban kell nézni. Ezen belül is különböző az ár lakások és házak esetében, illetve az ár egyenesen arányosan növekszik az ingatlan méretével vagyis minél nagyobb a lakás vagy ház, annál többet kell fizetni a dokumentumért. Legkevesebbet a maximum 40 négyzetméteres budapesti lakásért kell fizetni, ami egészen pontosan 15.990 Ft, míg a legdrágább budapest igatlan a minimum 200 négyzetméteres ház. Ebben az esetben 28.990 Ft-ot kell fizetni az energiatanúsítványért.

A vidéki ingatlanok esetében legkevesebbet szintén a maximum 40 négyzetméteres lakásért kell fizetni, ami 19.990 Ft-ot jelent. Vidéken a legmagasabb összeget a minimum 200 négyzetméteres családi ház energitatanúsítványának ára jelenti, ami számszerűleg 32.990 Ft-ot tesz ki.

Hogyan működik a tanúsítvány elkészítése?

Ez roppant egyszerű és gyors. Első lépésként fel kell hívnunk a honlapon található telefonszámon a céget vagy pedig szintén a honlapon található űrlapot ki kell töltenünk. Az úrlapon olyan adatokat kell megadnunk, mint a nevünk, a telefonszámunk, az email címünk és egy legördülő listából logikusan ki kell választanunk, hogy a cég melyik szolgáltatását szeretnénk igénybe venni, ugyanis nem csak energetikai tanúsítányok kiállításával foglalkoznak, hanem emellett még értékbecsléssel is.

Az egyéb részletes egyeztetése után átadják a szükséges információt az egyik területi mérnök kollégának, aki szintén felveszi velünk a kapcsolatot a helyszíni felmérés időpontjával kapcsolatban. Ezt követi a személyes helyszíni felmérés, ahol a mérnök ellenőrzi a ház szükséges részeit, majd a kapott információkat beküldi az irodában, ahol a kollégák elkészítik a dokumentumot, már 24 órán belül.

Ez ennyire egyszerű és gyors, ha valakinek energetikai tanúsítványra van szüksége.