Pénzügyek és életvezetés terén is tudatosan!

Hiszek abban, hogy ha profik szeretnénk lenni a szakmában és kiegyensúlyozottak a magánéletben, a folyamatos önfejlesztés elengedhetetlen.

Mielőtt felépítettem a saját brandem, huszas és harmincas éveimben számos munkahelyem volt. Így a tapasztalatszerzés során alakítottam ki azt a komplex nézőpontot, amit az ügyfeleimnek is szeretnék átadni a tanácsadásaim során. Nap mint nap szomjazom a tudásra, az új információkra, és gyakran mondom a hozzám fordulóknak is, hogy járjanak nyitott szemmel, legyenek befogadóak az újdonságokkal szemben, önmagukat és a szokásaikat (itt főképpen a pénzhez való hozzáállásukra gondolok) próbálják meg kicsit kívülről szemlélni néha, mert az jót tesz.

A minap egy pénzügyi tudatossággal kapcsolatos előadáson vettem részt, ami után szóba elegyedtem a közönség soraiban felbukkanó néhány ismerős arccal, pár régi pénzügyes kollégámmal. Sokan elképednek, miért járunk még ennyi idősen, ekkora tapasztalattal is ilyen rendezvényekre. Erre mindig azt szoktam mondani, hogy ugyanakkora megtiszteltetés egy ilyen esemény, akkor is, ha előadónak hívnak (ez is gyakran megesik) és az is, ha olyan embereket hallgathatok meg, akik munkásságát nagyon tisztelem.

Valahogy szóba került a társaságban a párhuzam az emberek pénzügyekhez való hozzáállása, a pénz gyakori tabusítása és a mentális egészség, pszichés zavarok, függőségek közt. A nyugati társadalomban teljesen természetes a legtöbb ember számára, hogy ezekről nyíltan beszélhetünk, míg itthon mindkét témát valami misztikum lengi körbe és sok rossz beidegződés társul hozzájuk.

Ekkor mesélte el az egyik volt kollégám, hogy az ikertestvérével megjárták a poklok poklát az elmúlt években. Ikrek lévén nagyon közel álltak mindig is egymáshoz, de a férfi testvérének ital iránti szenvedélye egyre csak nőtt, és segítséget sem volt hajlandó elfogadni. Ő ekkor talált rá a felepulok.hu oldalára, ahol alkoholfüggők bentlakásos támogatásával foglalkoznak a kritikus első időszakban. A 28 napos program egy Balatontól északra fekvő, nyugodt, turistáktól mentes övezetben valósul meg.

A függőség kezelésének első, vagy mondhatnánk úgy is, hogy a nulladik pontja, hogy az egyén belássa, problémája van az adott szerrel vagy szokással (ugyanis kémiai és viselkedési függőség is létezik, az alkohol esetében az előbbiről van szó). Gyakran ez hosszú-hosszú évekig is eltart, és csak akkor kap észbe a delikvens, amikor már a családja széthullott, a munkáját nem tudja ellátni és tulajdonképpen az ital tölti ki a mindennapjai szerves részét, az alkohol az a dolog, amihez a leginkább kötődik, minden és mindenki más csak utána következik a sorban. Ezt az utat a Felépülők – Családi Felépülési Központ alapítói is megélték, ugyanis a négytagú család (a szülők, egy fiú- és egy lánygyermek) három tagját is saját élettapasztalatuk, családi traumáik vezették arra az útra, hogy maguk is szenvedélybetegekkel foglalkozzanak. A családfő maga is megvívta a saját harcát, amiről részletesen mesélnek is a felepulok.hu weboldalán. A fiúgyermeknek is problémája akadt az itallal már tinédzserkorában, ami a szülői mintának, a megoldatlan családi helyzetnek is a számlájára írható. Szerencsére mindketten elég belső erővel rendelkeztek ahhoz, hogy ki tudjanak törni az alkohol bűvköréből. Mindezt az az elhatározás követte, hogy segíteni szeretnének azokon, akik még nem látják a kiutat problémájukból. Így a két férfi addiktológiai konzultánsként, míg az feleség és édesanya családterapeuta-jelöltként erősíti a szakemberek csapatát. A családot, mint egészet kezelő szemlélet egyik alappillére a Minnesota-modellnek, amire a programjuk épül. Ez azt jelenti, hogy nem csak a függővel kell foglalkozni, a család gyógyulása, felépülése nélkül ugyanis nem lehet teljes a folyamat.

A weboldal felépítése egyébként nagyon praktikus, és rengeteg információt kínál az érdeklődőknek. A főoldalon az Addiktológiai- és Családkonzultációs Központ nyitóképe fogad, ami valódi zöldövezetben, a hegyek lábánál várja látogatóit. További kedves képek és egy-egy mondat fogad még bennünket, ami mind arra biztat, hogy merjünk változtatni, ha gond van, mert igenis van kiút a függőségből, ők maguk is megélték mindazt, amivel a hozzájuk érkezők jelenleg küzdenek.
Lentebb egy interjút olvashatunk a család fiútagjával, ahol elmeséli az ő személyes történetüket. Utána néhány bekezdésben arról olvashatunk, hogyan tudnak a függőknek, és hogyan a hozzátartozóknak, ismerősöknek és barátoknak, kollégáknak segíteni. Így nem muszáj, hogy az alkoholfüggő jelentkezzen, ha egy szerettünkért aggódunk, mi is fel tudjuk velük venni a kapcsolatot (ahogy ez a volt kollégám és a testvére esetében is történt).
Az alkoholizmussal kapcsolatban elmondják, hogy szerintük ez nem egy olyan betegség, amiből csak úgy ki lehet gyógyulni, hanem ez egy élethosszig tartó felépülést jelent – nem véletlen, hogy az “Addiktológiai szakembereink” menüpontnál mindhármuknál szerepel a “felépülő” kifejezés.
Az alkoholfüggőség egy komplex probléma, mondják, ami testi-lelki-mentális szinten is megjelenik. Egy olyan állapot, betegség, ami tünetmentesen tartható az életünk végéig.

De hogyan is néz ki a 28 napos program? Nagy vonalakban ezt is megtudhatjuk az oldalról. A nyugodt környezetben, szokásos közegtől távoli történő belső munka segít a korábbi sémák felülírásában. A napirend, a keretek meghatározása mind segítik a függőt abban, hogy legyőzze a vágyai azonnali kielégülésének késztetéseit, hiszen ez az alkoholizmus egyik fő mozgatórugója. Az egyéni és kiscsoportos foglalkozások során cél, hogy egy egymást támogató közösség jöjjön létre a “sorstársakból”, a szakemberek pedig saját felépülésélményükkel együtt őszinteséget, de főként elfogadást és megértést tudnak kínálni a felépülők számára a közös munka során. A 28 nap során a hozzátartozók számára lehetőség nyílik a látogatásra és konzultáción való részvételre. Ami még különleges az egészben, hogy a program végeztével sem hagyják az embert magára, ugyanis ingyenes utógondozás történik.

Örültem, hogy ennyi mindent megtudhattam egy kedves ismerőstől egy ilyen jó lehetőségről.

Zárszóként csak annyit szeretnék mondani: a tudatosság és az önismeret minden téren kifizetődő, merjünk szembenézni a kihívásokkal és a problémáinkkal!